De groeiende technologie. Wat gaat goed? Wat kan beter?

Door Hedy Mutter
Het is overduidelijk dat we in een nieuwe samenleving leven. Het lijkt erop dat we een online en offline bestaan hebben. Hoe houden we dit een beetje in evenwicht en waar draagt het bij aan ons leven?

De ontwikkelingen zijn pril, daarom zijn we hierin nog zoekende. Bij iedere verandering ben je op een eigen wijze aan het zoeken, hoe om te gaan met alles wat er op je afkomt. Zomaar in alles meegaan, lijkt niet handig, maar iets tegenwerken levert ook weinig op.

Waar ga jij in mee en waar zeg jij nee?

Social media is een heel concreet voorbeeld waar nog flink naar grenzen gezocht wordt. Hoever ga jij in het delen van je privé leven met de rest van de wereld? Bij het plaatsen van berichten is de integriteit soms ver te zoeken. Jonge kinderen kunnen bijvoorbeeld zelf niet bepalen wat pa of ma aan privé omstandigheden online plaatst. De motieven achter het plaatsen van de berichten lijken tevens twijfelachtig en de meerwaarde ervan? Geen idee. Geluk delen? Dat is een mooi motief en daar lijkt ook niks mis mee, maar waar ligt dan die grens? Waar wordt het ordinaire opschepperij?
techniek 2
Blijf scherp. Blijf denken. Blijf bewust. Blijf jezelf.
Waar zeg jij nee?

Verandering is niet altijd vooruitgang

Er wordt regelmatig iets in de trant geroepen van: “Je moet wel meegaan. Anders loop je achter de feiten aan.”
Is dat zo?

Als een ontwikkeling negatieve vormen gaat aannemen, lijkt het ongelooflijk waardevol dat niet iedereen hierin meegaat. Simpel.
Soms moeten we tijdelijk terug om op lange termijn te blijven stijgen.
techniek 1
De technologische ontwikkelingen zijn voor een groot deel hartstikke mooi. Allerlei zaken kunnen middels uiteenlopende programma’s sneller en eenvoudiger opgelost worden. Heerlijk! Genieten! Tijdsbesparing. Toch lijkt het goed om het vooral functioneel in te zetten. Een samenwerking tussen mensen en computers. Dat is de ideale situatie. Het één moet het ander niet gaan tegenwerken.

Zodra dit gebeurt en er frustraties gaan leven wordt de plank misgeslagen. Of het nou om een social media kwestie gaat of programma’s met onnodige omwegen om een doel te bereiken?
Het is dan geen meerwaarde meer.
Dit fenomeen de goede kant op sturen? Daar ben je voor een groot deel zelf bij, maar ontwikkelaars zullen hier ook rekening mee moeten houden. Pak je verantwoordelijkheid.
Technologische tekortkomingen?
Weg ermee!

Meer diepgang over onze maatschappij en zogenaamde vooruitgang?

Get your Social on!