De cirkel is rond

Door Karin (beginmeta.nl)
Stadslandbouw – de term lijkt zichzelf tegen te spreken, maar het is een prachtig principe. En dan heb ik het niet (alleen) over de AH-moestuintjes op de vensterbank van menig Nederlands huishouden. Het verbouwen van je eigen voedsel in een stedelijke omgeving neemt steeds grotere vormen aan.

Mensen willen tegenwoordig weten waar hun eten vandaan komt. Zonder enge verdelgingsmiddelen, geen gemodificeerde neptroep en dieren moeten vriendelijk behandeld worden. Een kas op je balkon, groente verbouwen op het dak, kippen in je tuin of een bijenvolkje: het zijn mooie oplossingen om zeker te weten dat je eten op een ‘goede’ manier tot stand komt. En een extraatje: je kippetjes eten bijvoorbeeld veel van je groenafval op. Op deze manier creëer je het begin van een eigen ecosysteem.

Alles kan cyclisch

In de natuur is namelijk alles cyclisch. De boom verliest bladeren die weer zorgen voor humus op de grond. Zijn eigen voeding! Het is een gesloten systeem. De mens heeft ook kringlopen. Technische kringlopen. Zolang de afvalproducten hiervan worden (her)gebruikt, is het eveneens een gesloten systeem.

Volgens de cradle-to-cradle gedachte (hergebruik wat je gebruikt) moeten die twee strikt gescheiden zijn. Denk aan een leeg blikje frisdrank in het bos. Dat is dus niet de bedoeling.

Een mooi voorbeeld van stadslandbouw waarbij afval gebruikt wordt om nieuwe producten van te maken is het principe om oesterzwammen op koffiedik te kweken. 99% van de koffieboon gooien we namelijk weg na ons dagelijks kopje koffie. Zonde, want die drab kun je goed gebruiken om oesterzwammen op te kweken. Je voegt eenmalig sporen toe, hieruit ontstaan de zwammen. Na de oogst kan het restant gebruikt worden als potgrond of veevoer. En je kunt er zelfs briketten van maken. Hiermee zou je dan bijvoorbeeld de kweekruimte een beetje kunnen verwarmen waardoor je verschillende soorten zwammen krijgt. De koffieboon wordt zo optimaal gebruikt en creëert zelfs nieuwe producten en energie!

In Nederland zijn er tal van initiatieven die creatief omgaan met afvalproducten en aan stadslandbouw doen. Een voorbeeld van een dergelijk project lees je hier.

Get your Social on!