3 tips om duurzaam de donkere dagen door te komen

Door Lisa van der Linden
Is het moment al aangebroken dat je de verwarming weer een tikje hoger zet thuis? De wintertijd is al eventjes ingegaan en daarmee zijn de donkere dagen gelijk begonnen.

Voor velen het teken om de verwarming wat hoger te zeggen en ’s morgens iets langer te douchen, maar heel duurzaam is dat niet. Hoe los je dat op? Vandaag drie tips om die donkere dagen de komende maanden duurzaam door te komen.

In de zomer is het altijd iets gemakkelijker om duurzaam te leven, want het is langer licht en de zon houdt je wel warm. Dat compenseert eigenlijk wel weer die duurdere wintermaanden, maar ook daar kun je geld op besparen. Niet alleen geld heeft hierbij een rol, ook leef je duurzamer.

1. Die verwarming kun je inderdaad een tikje hoger zetten, maar denk daarbij ook na over hoe hoog je hem zet. Aan te raden is de welbekende Toon van Eneco, waarbij je kunt instellen op hoeveel graden de verwarming staat, op welk moment van de dag. ’s Nachts heb je hem niet nodig en kan hij dus uit. Maar veel mensen vinden het fijn om hem ’s middags bij thuiskomst van het werk aan te hebben. Als je hem zo instelt dat hij alleen aan staat als je er bent, kun je al duurzaam de verwarming gebruiken. En om iets meer verschil te maken op de rekening: zet hem de helft hoger dan dat je van plan bent. Met een vest of dekentje erbij krijg je die benodigde warmte erbij.

2. Het is even doorbijten als je ’s morgens vroeg je bed uit stapt en het is koud. Lekker is het dan om iets langer en warmer te douchen. Toch kun je hier ook duurzamer over na denken. Als je uit bed komt en je gelijk warm aankleedt met bijvoorbeeld een huispak, ben je de eerste kou al tegen gegaan. Ook kun je eerst ontbijten met een warme drank, zoals koffie of thee. Dat warmt je lichaam al op. Tegen die tijd dat je gaat douchen ben je al warmer dan dat je uit bed kwam. Je hebt minder behoefte om dan langer en warmer te douchen dan verwacht. Dat scheelt weer!
Kaarsen
3. De knusse donkere maanden zijn aangebroken, tijd voor kaarsjes in huis. De sfeer die je hiermee creëert is vele malen groter dan met verlichting. Ook kun je bepaalde lampjes in deze maanden vervangen door mooie kaarsen die lang branden en waar je van kunt genieten. Het scheelt weer een deel van de elektriciteit die je gebruikt voor een lamp. En geef nou toe, kaarsjes zijn toch veel romantischer en huiselijker in deze donkere maanden?

Met deze drie kleine tips kom jij de donkere maanden iets duurzamer door, want alle kleine beetjes helpen ten slotte.

Get your Social on!